Melisa Vardal – Çocuklar artık kırmızı perdenin arkasında da beyazperdenin önünde de başarılı performanslarıyla dikkat çekiyor. Bu durum hem ebeveynler hem de çocuklar tarafından oyunculuk, tiyatro ve drama atölyelerinin talep görmesine neden oluyor. Fiyatları aylık 2 bin 500 TL’den başlıyor 7 bin 500 TL’ye kadar çıkıyor. Çocuklar için olan bu kurslar günden güne yaygınlaşırken biz bu artışın peşine düştük ve sorduk: “Bu atölye ve kurslara olan ilginin sebebi ne?” Sorumuzu Sanat Akademi Drama Lideri Zeynep Gürbüz, Tümay Özokur Çocuk Akademisi Koordinatörü Yeliz Tozan ve Güldüy Güldüy Show Çocuk Oyuncu Koçu Berkan Çetin cevapladı. Cevaplar, sanatın, özellikle de tiyatro, drama ve oyunculuk kurslarının çocukların pedagojik eğitimi açısından önemine dikkat çekiyor.
Zeynep Gürbüz (Sanat Akademi Drama Lideri)
“Özgüven kazanıyorlar”
Çocuklar için drama, tiyatro ve oyunculuk kurslarına artan ilginin en büyük nedeni pedagogların ve öğretmenlerin içe kapanık, kendini ifade edemeyen ve özgüven sorunları yaşayan çocukları bu alanlara yönlendirmeleri; aileleri bu eğitimlerin alınması konusunda teşvik etmeleri oldu. Drama ve tiyatro eğitimlerinin çocukların zihinsel, bedensel ve sosyal gelişimlerine önemli bir katkısı var. Yaşıtları ile sosyalleşiyorlar, özgüven kazanıyorlar, dinleme ve anlama becerileri gelişiyor, toplumsal değerleri benimsiyorlar, sorumluluk almayı öğreniyorlar.
Berkan Çetin (Güldüy Güldüy Show Çocuk Oyuncu Koçu)
“Drama eğitimi artık daha erişilebilir”
Bu ilginin arttığını düşünüyorum ancak tek bir sebebe bağlı değil de bir sürü sebebi var. Sebeplerden biri şu an tiyatro-drama eğitimine ulaşmak çok daha erişilebilir durumda. Hatta çeşitli özel başlıklarda eğitimler oluyor mesela drama, tiyatro eğitimi dışında çocuklar için oyun çıkarma atölyeleri var, bu atölye kapsamında çocuklar çok hızlı bir şekilde sahneyle tanışabiliyorlar. Çok değil bundan beş sene önce bir semtte bu atölyelerin olduğu üç yer varsa şimdi 10 yer var. Bu da eğitime ulaşılabilirliği kolaylaştırıyor. İlginin artışındaki diğer bir sebep özellikle drama eğitimi okullarda çok hızlı bir şekilde yaygınlaştı. Zaten özel okulların birçoğunda vardı ama şu an devlet okullarında da örnekleri hızlı bir şekilde artıyor. Sosyal medya da bir diğer etken. Çocuk zaten kendisi görüyor ve haliyle ne yapmak istediğini kendi talep edebiliyor, bu durum çocuğu anlamamıza ve çocuğa daha sağlıklı bir şekilde yol göstermemize sebep oluyor.
Yeliz Tozan (Tümay Özokur Çocuk Akademisi Koordinatörü)
“Hayal güçleri gelişiyor”
Sanat etkinlikleriyle küçük yaşlarda tanışan çocuklar kendilerini daha iyi tanıyor; çevresinde gördüklerini ve deneyimlerini sanatla ifade ederken planlama, seçim yapma, düzenleme, başladığı işi bitirme gibi bilişsel yetilerini geliştiriyor; hayal güçlerini harekete geçiriyor. Yaratıcı drama atölyesinde kendini keşfedip ifade edebilme fırsatı bulan çocuk, tüm bunları canlandırdığı karakterlerin özelliklerine bürünürken kendini ve insanları farklı açılardan izleme imkânı bulduğu drama egzersizleri ile başarmaktadır. Sanat atölyelerine katılımların artmasının nedeni çocuklara bu edinimlerin katı kurallar ve zorlama olmadan oyun yoluyla kazandırılmasıdır.
GÜNDEM
01 Aralık 2024SPOR
01 Aralık 2024GÜNDEM
01 Aralık 2024SPOR
01 Aralık 2024SPOR
01 Aralık 2024GÜNDEM
01 Aralık 2024GÜNDEM
01 Aralık 2024