Nizip Ticaret Odası Başkanı Mehmet Özyurt, ilçede üretilen doğal sabunun her geçen yıl önem kazandığını belirterek, “Yıllık 50 bin ton olan üretimimizi 25 ülkeye ihraç ediyoruz” dedi. Üreticiler ise katkı maddesi olmadan doğal kurutma yöntemiyle üretildiği için sabunların son kullanma tarihinin bulunmadığını ifade etti.
Nizip’te 150 yıldır geleneksel yöntemlerle üretilen coğrafi işaret tescilli sabunlar, sıcak kaynatma usulü ile yapılıyor. Büyük kazanlarda bitkisel yağların ve kostik ismi verilen sodyum hidroksitin karışımıyla elde edilen sıvı, çalışanlar tarafından açık alana serilerek, dondurularak sabun elde ediliyor. Daha sonra kalıplar halinde kesilen sabun, kubbe şeklinde dizilip 6 ay boyunca kurumaya bırakılıyor. Üretilip, Türkiye’nin 81 iline gönderilen sabun, birçok ülkeye de ihraç ediliyor.
50 BİN TON ÜRETİM, 25 ÜLKEYE İHRACAT
Nizip Ticaret Odası Başkanı Mehmet Özyurt, 2013 yılında sabunun coğrafi işaretini aldıklarını ve her yıl üretimin arttığını söyledi. Özyurt, yıllık 50 bin ton üretim gerçekleştirildiklerini belirterek, “İlçemizde çok fazla zeytin üretimi yapıldığı için yüzyıllar önce bu zeytin atıklarının posalarını değerlendirmek amacıyla sabun üretimi başlamış. Yüz yıldan fazla zamandır da Nizip’te ciddi anlamda sabun üretimi yapılıyor. Geçmişte olduğu gibi bugün de en doğal hali ile ilçemizde bu üretim devam etmektedir. Biz, 2013 yılında Nizip Ticaret Odası olarak sabunun coğrafi işaretini aldık. Bu sayede Nizip’te sabunun üretilmesine katkı sağlamış olduk. Yine bu anlamda üye ve sektördeki arkadaşlarımızı yaptığımız projeler ile birlikte yurt dışındaki fuarlara göndererek, ikili temaslar yapmalarını sağladık. Nizip sabunu katma değeri yüksek bir ürün olduğundan dolayı sektörde ciddi bir istihdam sağlanıyor. Bu çalışmalar sonucunda Nizip sabunu, Türkiye sınırlarını aşmış oldu. Başta Orta Doğu olmak üzere, Avrupa ve Amerika ile birlikte 25 ülkeye göndererek ilçemizden ihracat yapılmaktadır” diye konuştu.
Son yıllarda tüketici bilincinin artmasıyla orantılı şekilde sabun üretiminin de arttığına söyleyen Özyurt, “Sıvı sabun denilen aslında el deterjanına olan ilgi toplum bilinçlendikçe azalmış oluyor. İlçe genelinde yıllık 50 bin ton civarında üretim kapasitemiz var. Nizip sabunu tamamen el emeği ile üretilen zeytinyağı ve türevlerinden yapılan bir ürün” ifadelerini kullandı.
‘BU SABUNUN SON KULLANMA TARİHİ YOK’
Sabun üreticisi Reşit Şahin ise Nizip sabununun karakteristik olarak katkı maddesi bulundurmadığını ifade etti. Bölgede elde edilen zeytinin yağından sabun üretildiğini aktaran Şahin, ürünün son kullanma tarihinin olmadığını dile getirerek şöyle konuştu:
“Nizip sabunu karakteristik olarak içerisinde herhangi bir katkı maddesi bulundurmaması sebebiyle ayrıca kubbeleme dediğimiz seri aşamasından dolayı tamamen doğal olmuş oluyor. Yağı kostik ve tuzun kaynatma usulü ile karıştırılıp serim yöntemi ile yapılıyor. Serildikten sonra hava koşullarına bağlı olarak bir gün dinlendiriliyor. Dinlenme işleminin ardından kesiliyor. Sonrasında da kubbeleme işlemi dediğimiz sistem ile sabunu kurutmaya bırakıyoruz. Bu süre tabi uzun, en az 3 ile 6 ay arasında bu sabunlar dinlendirilmiş oluyor. Nizip sabunun diğer sabunlardan farklı ve doğal olmasının en önemli sebebi kurutma aşamasıdır. O yüzden bu sabunun son kullanma tarihi diye bir durumu söz konusu değil.”
GÜNDEM
15 Ekim 2024SPOR
15 Ekim 2024GÜNDEM
15 Ekim 2024SPOR
15 Ekim 2024SPOR
15 Ekim 2024GÜNDEM
15 Ekim 2024GÜNDEM
15 Ekim 2024